Nieuws

Open Monumentendag 2022: Erfgoed en Duurzaamheid

De Open Monumentendag 2022 valt in Vlaanderen op zondag 11 september (2e zondag van de maand) en in Nederland op zaterdag en zondag 10 en 11 september.

MolenNetwerk KempenBroek organiseert dat weekeinde voor de 5e keer de Grenzeloze Molendag. Duurzaamheid zal het thema van deze molendag zijn.

Beeldmerk Grenzeloze Molendag / Open Monumentendag van MolenNetwerk KempenBroek vzw

MolenNetwerk KempenBroek streeft er naar om zoveel mogelijk molens toegankelijk te maken. Via voorzieningen voor mensen met beperkingen maar ook door de molens toegankelijk te laten zijn voor alle bezoekers ongeacht herkomst, geloof, gender of achtergrond. Iedereen moet op onze molens, actief of passief, kunnen deelnemen en iedereen is altijd welkom.


Annamolen Keent is heel actief op het vlak van de toegankelijkheid.

MolenNewerk KempenBroek lanceerde rond Open Monumentendag 2021 een promotiefilm om ons bijzondere molenerfgoed én de molenfietsroutes door GrensPark Kempen~Broek onder de aandacht te brengen. Die molenfietsroutes zijn in de ErfgoedApp van Faro opgenomen Het hele project werd mogelijk gemaakt door het Vlaams Nederlands Huis voor Cultuur en Debat: De Buren.

Opnames voor promotiefilm molens en molenfietsroutes in de ErfgoedApp


Mijn, jouw, Onze Molens
De Grenzeloze Molendag is een ideale gelegenheid om per fiets, motor of met de auto eens kennis te maken met het bijzondere molenerfgoed van deze streek. De molenaars en molenvrijwilligers zullen bezoekers met plezier hun molen laten zien en volop de verhalen vertellen over dit voor de streek zo markante erfgoed.  “Molens Vertellen Verhalen”, is niet voor niks het motto van MolenNetwerk KempenBroek. 

MolenNetwerk KempenBroek heeft vijf fietsroutes uitgestippeld: de Grensmolenroute tussen Stramproy en Kessenich en de Watermolenroute langs de molens van de Bosbeek en Itterbeek bij Maaseik en Bree. De Kempenmolenroute brengt je langs de Abeek van Bocholt tot Kaulille.  De Windmolenroute verbindt de windmolens van Weert en Nederweert  en rond Budel, Hamont, Pelt verloopt de Heggemulderroute. 

Alle routes vind je op de website van MolenNetwerk KempenBroek: www.kempenbroekmolens.org en op de website van Grenzeloze Molendag; https://www.grenzelozemolendag.com/fiets-en-autoroutes/ De routes kun je daar ook in GPX formaat downloaden.