Nieuws

Open Monumentendag 2022

De Open Monumentendag 2022 valt in Vlaanderen op zondag 11 september (2e zondag van de maand) en in Nederland op zaterdag en zondag 10 en 11 september.

MolenNetwerk KempenBroek organiseert dat weekeinde voor de 5e keer de Grenzeloze Molendag. Duurzaamheid zal het thema van deze molendag zijn.


Open Monumentendag 2021

Inclusief

MolenNetwerk KempenBroek streeft er naar om zoveel mogelijk molens toegankelijk te maken. Via voorzieningen voor mensen met beperkingen maar ook door de molens toegankelijk te laten zijn voor alle bezoekers ongeacht herkomst, geloof, gender of achtergrond. Iedereen moet op onze molens, actief of passief, kunnen deelnemen en iedereen is altijd welkom.


Annamolen Keent is heel actief op het vlak van de toegankelijkheid.

MolenNewerk KempenBroek lanceert met Open Monumentendag een promotiefilm om ons bijzondere molenerfgoed én de molenfietsroutes door GrensPark Kempen~Broek onder de aandacht te brengen. Die molenfietsroutes zijn in de ErfgoedApp van Faro opgenomen Vandaag zijn voor deze promotiefilm op een aantal plaatsen in GrensPark Kempen~Broek opnames gemaakt door Hugo Weerens van Popcorn Producties uit Molenbeersel. Ook cineast Dion Huiberts uit Weert levert materiaal voor dit project. Het hele project wordt mogelijk gemaakt door het Vlaams Nederlands Huis voor Cultuur en Debat: De Buren.

Opnames voor promotiefilm molens en molenfietsroutes in de ErfgoedApp

De flyers voor de 3 fietsroutes tijdens Open Monumentendag / Grenzeloze Molendag zijn binnen. De flyer bevat ook een makkelijke knooppuntenkaart van de route en een QR-code naar de website. Met de ErfgoedApp op je smartphone beleef je nog eens dubbel zoveel plezier aan je bezoek aan de molens in GrensPark Kempen~Broek tijdens Open Monumentendag / Grenzeloze Molendag op zondag 12 september én tijdens de Beleefweek Limburg van 25 september t/m 03 oktober. #OMD2021 #grenzelozemolendag #openmonumenten #Herita #Faro #erfgoedapp #limburg #natuurlijklimburg #kempenbroek #m0lens

Flyers met 3 mooie molenfietsroutes

Mijn, jouw, Onze Molens
Liefst 25 windmolen en watermolens tussen Weert, Neeritter, Opoeteren en Hamont zetten zondag 12 september tussen 10.00 en 17.00 uur de poort open voor bezoekers. Voor de 4e keer organiseert MolenNetwerk KempenBroek met Open Monumentendag de Grenzeloze Molendag. Dat maakt deze molendag in GrensPark Kempen~Broek tot de grootste grensoverschrijdende activiteit tijdens Open Monumentendag in Nederland en Vlaanderen. Mijn, jouw, onze molen is het thema van deze Grenzeloze Molendag. Daarmee sluit de Grenzeloze Molendag aan bij het Nederlands Vlaamse thema voor Open Monumentendag: Erfgoed en inclusiviteit: erfgoed voor iedereen

De Grenzeloze Molendag is een ideale gelegenheid om per fiets, motor of met de auto eens kennis te maken met het bijzondere molenerfgoed van deze streek. De molenaars en molenvrijwilligers zullen bezoekers met plezier hun molen laten zien en volop de verhalen vertellen over dit voor de streek zo markante erfgoed.  “Molens Vertellen Verhalen”, is niet voor niks het motto van MolenNetwerk KempenBroek. 

Zo stonden vooral de watermolens op de Abeek tussen Bocholt en Stramproy mee aan de basis van de stadswording van Weert. Zonder deze watermolens, vooral de volmolens, was de lakenindustrie in Weert nooit tot bloei gekomen en had Weert in de 15e en 16e eeuw nimmer een Gouden periode beleefd. En zonder het water van de Abeek zou Weert, via de Weerterbeek, nooit zijn middeleeuwse versterkingen met grachten hebben gekregen.

MolenNetwerk KempenBroek heeft vijf fietsroutes uitgestippeld: de Grensmolenroute tussen Stramproy en Kessenich en de Watermolenroute langs de molens van de Bosbeek en Itterbeek bij Maaseik en Bree. De Kempenmolenroute brengt je langs de Abeek van Bocholt tot Kaulille.  De Windmolenroute verbindt de windmolens van Weert en Nederweert  en rond Budel, Hamont, Pelt verloopt de Heggemulderroute. 

Alle routes vind je op de website van MolenNetwerk KempenBroek: www.kempenbroekmolens.org en op de website van Grenzeloze Molendag; https://www.grenzelozemolendag.com/fiets-en-autoroutes/ De routes kun je daar ook in GPX formaat downloaden. 

18 juni 2021

Druk bezig met de tocht in de ErfgoedApp van Faro voor de 4e Grenzeloze Molendag. Iedere deelnemende molen zal met informatie over techniek, geschiedenis, omgeving en met een aantal historische foto’s alsmede met een kaart, bezoekersinfo en (indien bekend) het programma voor Open Monumentendag te vinden zijn in de App. #OMD2021 #GMK2021 #erfgoed #erfgoeddag #openmonumenten #limburg #kempenbroek #Molendag

ErfgoedApp Grenzeloze Molendagtocht

09 juni 2021

Het affiche voor Open Monumentendag in Weert is bekend. De Ferraris-kaart van Weert en Bocholt met daarop een Graaf van Horne te paard die vertrekt bij het kastee in Weert. Speciaal.


08 juni 2021

We hebben vandaag een uitgebreid bezoek gebracht aan de Neermolen of Clootsmolen. De oudste verwijzing naar deze watermolen op de Abeek dateert van 1296. De molen werd later een banmolen van de Graven van Horne, Heren van Bocholt en Weert.

Helaas kan de Neermolen tijdens Grenzeloze Molendag niet fysiek bezichtigd worden, de staat van het gebouw laat dat nog niet toe. Maar we hebben talloze foto’s van het exterieur en het interieur kunnen maken zodat een digitaal bezoek en bezichtiging via onze speciale route in de ErfgoedApp prima mogelijk is.

Neermolen Bocholt

02 juni 2021

In de aanloop naar Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland zullen de TV-zenders ruim aandacht aan de OMD en het thema incusie besteden. Ook komt er een uitgebreide media-campagne via social-media als Facebook, Twitter en Instagram. In Nederland zal de Annamolen Keent in Weert daarin een vooraanstaande rol spelen. Vanmiddag waren er een hele middag opnames. #OMD2021 #Weert #Limburg #incusie #openmonumenten


01 juni 2021

De 4e Grenzeloze Molendag in GrensPark KempenBroek op zondag 12 september is nu als officieel programmaonderdeel van Open Monumentendag2021 opgenomen.


20 mei 2021

Veel aanmeldingen voor Grenzeloze Molendag

Veel windmolens en watermolens zijn al aangemeld voor de Grenzeloze Molendag Kempen~Broek 2021. De Grenzeloze Molendag valt samen met Open Monumentendag. MolenNetwerk KempenBroek vzw organiseert de Grenzeloze Molendag in jaren dat Open Monumentendag in Vlaanderen én Nederland in hetzelfde weekeinde gehouden worden.

Voor de 4e Grenzeloze Molendag hebben zich inmiddels ruim 20 molens binnen het gebied van Kempen~Broek aangemeld. Deze molens zullen allen op zondag 12 september hun poort openen en, indien dit in verband met corona mogelijk is, bezoekers fysiek toelaten en rondleiden.

Het thema voor de Grenzeloze Molendag 2021 is Mijn, jouw, Onze Molen.


Weert en Bocholt organiseren samen feestelijke opening Open Monumentendag Nederland én Vlaanderen.

Weert en Bocholt verzorgen samen de grensoverschrijdende opening van de Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland in 2021. Weert organiseert deze opening in samenwerking met de gemeente Bocholt in België en de Vlaamse VSW voor erfgoed Herita. Het is voor het eerst, dat de landelijke organisatie Nederland Monumentenland de samenwerking over de grens heen zoekt.

De 35ste Open Monumentendag (OMD) wordt in het tweede weekend van september gehouden. Voorafgaand aan dat weekend vindt op donderdag 9 september de landelijke opening plaats. Daarvoor worden comités uit het hele land en organisaties op gebied van erfgoed uitgenodigd. De OMD is een van de grootste evenementen op gebied van cultuurhistorie in Nederland en België.

Weert neemt er al tientallen jaren en met succes aan deel. Diverse partijen hebben inmiddels hun medewerking toegezegd, waaronder de gemeente Bocholt. De samenwerking met deze Belgische gemeente bestaat al sinds de middeleeuwen. De graaf van Horne was namelijk een tijd lang ook heer van Bocholt. Ook MolenNetwerk KempenBroek vzw heeft medewerking aan het evenement en de officiële opening van OMD in Weert toegezegd.

Weert en Kempen~Broek: historisch en verrassend

De organisatie van de landelijke Open Monumentendag biedt de kans om het erfgoed van Weert, Bocholt en GrensPark Kempen~Broek breed onder de aandacht te brengen. Daarnaast ontdekken bezoekers Weert, Bocholt en Kempen~Broek als een hartelijke, verrassende toeristische bestemming in het groen. Weerts Wethouder (Schepen) Geert Gabriels van cultuurhistorie is enthousiast: “De landelijke opening van de OMD sluit perfect aan bij ons streven jaarlijks enkele bovenregionale activiteiten in Weert te laten plaatsvinden.”

Internationale samenwerking Tussen Herita OPen Monumenten en Nederland Monumentenland

Mooi en gevarieerd aanbod

Weert, Bocholt en Kempen~Broek hebben veel te bieden op gebied van erfgoed. Zo telt de gemeente Weert alléén al 96 rijks beschermde monumenten, 2 archeologische monumenten, 179 gemeentelijke monumenten, 1 rijks beschermd dorpsgezicht en 12 gemeentelijke stads- en dorpsgezichten. Belangrijk zijn de grote middeleeuwse gebouwen St.-Martinuskerk, Aldenborgh, Nijenborgh en Museum W, alsook het onlangs als monument aangewezen voorburcht, gracht en schootsvelden van de Nijenborgh, alle verbonden met de dynastie Van Horne.

Maar ook het agrarisch erfgoed met het bijzonder rijke molenerfgoed maakt de regio aantrekkelijk en bijzonder. Daarbij heeft Weert ook een eeuwenoude relatie met vooral het molenerfgoed in Bocholt en Bree. De watermolens op de A-beek waren vooral volmolens die nodig waren voor het vollen van het bekende Weerter laken.

Ook herbergt Weert bijzondere voorbeelden van jongere bouwkunst, zoals de Lichtenberg en de voormalige Fatimakerk..Op archeologisch gebied zijn het urnenveld van de Boshoverheide en het urnenveld bij Bocholt uniek in Europa. Ook verdienen de Romeinse brug, de Bocholter-/Weerterbeek en Bocholter Graven alle aandacht. Het immaterieel erfgoed wordt vertegenwoordigd door het molenaars-ambacht en door stadsschutterij St. Catharina van 1480 en het verhaal van de Graaf van Horne.


In de Erfgoedapp vind je de Grensmolenroute, Watermolenroute en de Kempenmolenroute Zuid en Noord. Vier thematische fietsroutes langs de windmolens en watermolens rond Kinrooi, Stramproy en Neeritter en langs de Bosbeek en Itterbeek tussen Maaseik en Bree, De A-beek bij Bree en Bocholt en de Warmbeek van Kaulille tot in Achel. Speciaal voor Open Monumentendag is nu bovendien de Grenzeloze Molendag tocht in de Erfgoedapp online gebracht door MolenNetwerk KempenBroek vzw. Ook deze tocht biedt veel gevarieerde informatie over de molens en laat bovendien ook filmpjes en oude foto’s van de molens zien.