Nieuws

Open Monumentendag 2021

Mijn monument is jouw monument is het thema in Nederland van Open Monumentendag 2021. In Vlaanderen is het thema: erfgoed en inclusiviteit: erfgoed voor iedereen. Het grootste monumenten-evenement van de Benelux zal op 11 en 12 september worden gevierd. Bovendien organiseren Weert en Bocholt samen op donderdag 9 september de officiële opening van Open Monumentendag voor Nederland én Vlaanderen. Dat wordt dan de eerste grensoverschrijdende opening van een OMD


Eerste aanmeldingen voor Grenzeloze Molendag

De eerste molens zijn aangemeld voor de Grenzeloze Molendag Kempen~Broek. De Grenzeloze Molendag valt samen met Open Monumentendag. MolenNetwerk KempenBroek vzw organiseert de Grenzeloze Molendag in jaren dat Open Monumentendag in Vlaanderen én Nederland in hetzelfde weekeinde gehouden worden.

Voor de 4e Grenzeloze Molendag hebben zich inmiddels 13 molens binnen het gebied van Kempen~Broek aangemeld. Deze molens zullen allen op zondag 12 september hun poort openen en, indien in verband met corona mogelijk, bezoekers toelaten en rondleiden.

Het thema voor de Grenzeloze Molendag 2021 is Mijn, jouw, Onze Molen.


Weert en Bocholt organiseren samen feestelijke opening Open Monumentendag Nederland én Vlaanderen.

Weert en Bocholt verzorgen samen de grensoverschrijdende opening van de Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland in 2021. Weert organiseert deze opening in samenwerking met de gemeente Bocholt in België en de Vlaamse VSW voor erfgoed Herita. Het is voor het eerst, dat de landelijke organisatie Nederland Monumentenland de samenwerking over de grens heen zoekt.

De 35ste Open Monumentendag (OMD) wordt in het tweede weekend van september gehouden. Voorafgaand aan dat weekend vindt op donderdag 9 september de landelijke opening plaats. Daarvoor worden comités uit het hele land en organisaties op gebied van erfgoed uitgenodigd. De OMD is een van de grootste evenementen op gebied van cultuurhistorie in Nederland en België.

Weert neemt er al tientallen jaren en met succes aan deel. Diverse partijen hebben inmiddels hun medewerking toegezegd, waaronder de gemeente Bocholt. De samenwerking met deze Belgische gemeente bestaat al sinds de middeleeuwen. De graaf van Horne was namelijk een tijd lang ook heer van Bocholt. Ook MolenNetwerk KempenBroek vzw heeft medewerking aan het evenement en de officiële opening van OMD in Weert toegezegd.

Weert en Kempen~Broek: historisch en verrassend

De organisatie van de landelijke Open Monumentendag biedt de kans om het erfgoed van Weert, Bocholt en GrensPark Kempen~Broek breed onder de aandacht te brengen. Daarnaast ontdekken bezoekers Weert, Bocholt en Kempen~Broek als een hartelijke, verrassende toeristische bestemming in het groen. Weerts Wethouder (Schepen) Geert Gabriels van cultuurhistorie is enthousiast: “De landelijke opening van de OMD sluit perfect aan bij ons streven jaarlijks enkele bovenregionale activiteiten in Weert te laten plaatsvinden.”

Internationale samenwerking Tussen Herita OPen Monumenten en Nederland Monumentenland

Mooi en gevarieerd aanbod

Weert, Bocholt en Kempen~Broek hebben veel te bieden op gebied van erfgoed. Zo telt de gemeente Weert alléén al 96 rijks beschermde monumenten, 2 archeologische monumenten, 179 gemeentelijke monumenten, 1 rijks beschermd dorpsgezicht en 12 gemeentelijke stads- en dorpsgezichten. Belangrijk zijn de grote middeleeuwse gebouwen St.-Martinuskerk, Aldenborgh, Nijenborgh en Museum W, alsook het onlangs als monument aangewezen voorburcht, gracht en schootsvelden van de Nijenborgh, alle verbonden met de dynastie Van Horne.

Maar ook het agrarisch erfgoed met het bijzonder rijke molenerfgoed maakt de regio aantrekkelijk en bijzonder. Daarbij heeft Weert ook een eeuwenoude relatie met vooral het molenerfgoed in Bocholt en Bree. De watermolens op de A-beek waren vooral volmolens die nodig waren voor het vollen van het bekende Weerter laken.

Ook herbergt Weert bijzondere voorbeelden van jongere bouwkunst, zoals de Lichtenberg en de voormalige Fatimakerk..Op archeologisch gebied zijn het urnenveld van de Boshoverheide en het urnenveld bij Bocholt uniek in Europa. Ook verdienen de Romeinse brug, de Bocholter-/Weerterbeek en Bocholter Graven alle aandacht. Het immaterieel erfgoed wordt vertegenwoordigd door het molenaars-ambacht en door stadsschutterij St. Catharina van 1480 en het verhaal van de Graaf van Horne.

Voor MolenNetwerk KempenBroek houdt dit in dat er in 2021 weer een editie van de Grenzeloze Molendag Kempen~Broek komt. Het thema voor de Grenzeloze Molendag sluit aan bij het Vlaamse en Nederlandse thema. Gekozen is voor Mijn, jouw, onze Molen


Nationale Molendag 2021 volledig oniine

De Hollandsche Molen heeft besloten de komende Nationale Molendag op 8 en 9 mei volledig ‘online’ te laten plaatsvinden. Dit vanwege de huidige corona-situatie, waarin molenbezoek niet of nauwelijks mogelijk zal zijn. Ook de resultaten van de vragenlijst die eind januari naar 1.038 contactpersonen is gestuurd over hoe het molenveld dit jaar Nationale Molendag voorstelt speelden een belangrijke rol bij dit besluit. Het merendeel van de ruim 500 mensen die de enquête hebben ingevuld gaven aan een fysieke versie niet te zien zitten. Daarnaast werd duidelijk dat de veiligheidsregio’s Groningen en Drenthe evenementen tot 1 juni 2021 niet toestaan. Zonder de molens in deze provincies is het geen Nationale Molendag.Deze eerste digitale Nationale Molendag betekent dat er op en rond het tweede weekend van mei online voor jong en oud van alles te beleven zal zijn.


MOLENS (EIGENAREN OF MOLENAARS) KUNNEN ZICH AANMELDEN VOOR DE OPEN MONUMENTENDAG EN 4E GRENZELOZE MOLENDAG OP 11/12 SEPTEMBER 2021. AANSLUITEND AAN HET THEMA VOOR OPEN MONUMENTENDAG(EN) IN BELGIË EN NEDERLAND IS HET THEMA VOOR DE GRENZELOZE MOLENDAG: “MIJN, JOUW, ONZE MOLEN.”

MolenNetwerk KempenBroek vzw zorgt voor brede publiciteit voor je molen en je activiteiten tijdens de Open Monumentendag en Grenzeloze Molendag. Het is voor de 4e keer dat MolenNetwerk Kempen~Broek deze molendag binnen GrensPark Kempen~Broek organiseert.

Er is een speciale Facebook pagina over de Grenzeloze Molendag waarop ook het programma van de molens komt te staan. Daarnaast is er een website speciaalvoor Grenzeloze Molendagen de molens die meedoen worden opgenomen in de speciale Molenroute voor Grenzeloze Molendag in de Erfgoedapp van Faro.

Daardoor is je molen ook virtueel (digitaal) te bezichtigen al hopen we vooral op een fysieke bezoekmogelijkheid voor de molens. Verder komt er een speciaal affiche voor de molens rond het thema voor Kempen~Broek: Mijn, jouw, onze Molen.

#kempenbroek #windmolens #Watermolens #Limburg #Herita #Faro #OMD #OMD21 #openmonumentendag #erfgoed


MolenNetwerk KempenBroek vzw heeft deelgenomen aan een Webinair dat door Herita was georganiseerd rond het onderwerp: erfgoed & inclusiviteit. Dit is het Europees thema van Open Monumentendag in 2021. Tijdens het webinair werden talrijke interessante tips en suggesties gegeven om het thema van Open Monumentendag naar je lokale organisatie van Open Monumentendag te vertalen. Ook MNKB gaat het het thema aan de slag.


In de Erfgoedapp vind je de Grensmolenroute, Watermolenroute en de Kempenmolenroute Zuid en Noord. Vier thematische fietsroutes langs de windmolens en watermolens rond Kinrooi, Stramproy en Neeritter en langs de Bosbeek en Itterbeek tussen Maaseik en Bree, De A-beek bij Bree en Bocholt en de Warmbeek van Kaulille tot in Achel. Speciaal voor Open Monumentendag is nu bovendien de Grenzeloze Molendag tocht in de Erfgoedapp online gebracht door MolenNetwerk KempenBroek vzw. Ook deze tocht biedt veel gevarieerde informatie over de molens en laat bovendien ook filmpjes en oude foto’s van de molens zien.