Grenzeloze Molendag

Wij organiseren in 2021 weer een ‘reguliere’ Grenzeloze Molendag na de digitale editie van 2020. Noteer de datum voor de Grenzeloze Molendag(en), 11 en 12 september 2021 in je agenda.

Maar eerst zal Open Monumentendag 2021 op donderdag 9 september in Weert en Bocholt een gemeenschappelijke Nederlands/Vlaamse opening krijgen. Ook het molenerfgoed van GrensParkKempen~Broek speelt daarbij een rol.

Op Open Monumentendagzondag 12 september organiseen we dan de 4e Grenzeloze Molendag in GrensPark Kempen~Broek en enkele aan het GrensPark grenzende molengemeenten. Het programma voor deze 4e Grenzeloze Molendag is nu ook als officieel programmaonderdeel opgenomen in het officiële Nederlandse programma voor Open Monumentendag2021Mijn, jouw, onze Molen

Op zondag 12 december 2021 organiseert MolenNetwerk KempenBroek vzw voor de 4e keer in het natuurgebied van GrensPark Kempen~Broek een Grenzeloze Molendag. Deze grensoverschrijdende molendag valt samen met Open Monumentendag in België en Nederland.

Veel windmolens en watermolens in de Kempen~Broek gemeenten en in enkele aan GrensPark Kempen~Broek grenzende gemeenten in Belgisch en Nederlands Limburg en in Brabant openen deze zondag hun molens voor bezoekers. Mijn, jouw, ónze Molen is in 2021 het thema voor de Grenzeloze Molendag.

Tijdens een bezoek aan de windmolens of watermolens leert de bezoeker niet alleen over de molen als bijzonder erfgoed of over de techniek van de molen en over het ambacht van vrijwillig molenaar. Je komt óók veel te weten over de plek die onze molens innamen in onze doprsgemeenschappen, over molengebruiken en -tradities, over de Taal van de Wieken en over de invloed die juist de molens vaak gehad hebben op de ontwikkeling van de landbouw en veeteelt en op de verandering van het landschap. Dat maakte de molen tot een soort gemeenschappelijk bezit. Mensen spraken over ónze molen.

Maar is Onze Molen na Open Monumentendag ook Jouw Molen?

Een fietstocht of rondrit door het gebied van GrensPark Kempen~Broek ‘leert’ je veel mooie molens kennen. De moleneigenaren, molenbeheerders, molenaars en molenvrijwilligers waarderen het enorm wanneer je ook bij hun molen afstapt of uitstapt en de tijd neemt om met de molen en de vrijwilligers die dit erfgoed levend houden kennis te maken.

Kom en ontmoet de molenaars en molenvrijwilligers tijdens Open Monumentendag en Grenzeloze Molendag in Kempen~Broek

MolenNetwerk KempenBroek vzw stippelt langs de molens deze zondag een aantal fiets-, auto/motorroutes uit zodat je op een ontspannen wijze de prachtig veelzijdige natuur van het GrensPark Kempen~Broek en het bijzondere molenerfgoed van Kempen~Broek kunt ontdekken en verkennen. Deze routes voor op je smartphone of tablet vind je in de Erfgoedapp (Faro)