Programma op de molen

Bij de Sevensmolen in Kaulille

Hier kunt u het programma per molen (voor zover aan ons doorgegeven) van de verschillende molens lezen.

Programma Grenzeloze Molendag per molen


Molen De Hoop Swartbroek

Expositie van geborduurde batiks en aquarellen van de hand van Marij Adriaens .Ovenbuur bij Sevensmolen in Kaulille

Het Overbuur bouwteam gaf het beste van zichzelf de afgelopen weken. Het resultaat mag er dan ook zijn. 

Intussen realiseerde we de bekisting onder de oven, de bakstenen behuizing en het ovengewelf. Enkel het dakwerk staat ons nog te wachten.

We zijn dan ook zeer tevreden over wat we bereikt hebben en tonen jullie graag het resultaat tijdens Open Monumentendag op 11 september 2022

De molenfeesten vinden plaats vanaf 10:00, iedereen is welkom op het terrein waar men de mogelijk heeft een drankje te drinken of een stuk vlaai te eten. 

De molen staat open voor publiek, kinderanimatie is voorzien en mobiele bakovens zorgen voor vers gebakken lekkernijen!

Om 14:00 willen we feestelijk de bakoven openen, waar we jullie uiteraard graag bij hadden!

Mis deze feesten niet en noteer de molenfeesten in jullie agenda!

Vier samen met ons de start van Ovenbuur Bocholt vzw!Aurora molen 50 jaar op het Molenveld in Baexem

Op 11 september organiseert de Molenstichting Leudal van 11.00 tot 16.00 uur een open dag bij de Aurora molen aan de Molenveldstraat in Baexem. Dit ter gelegenheid van het feit dat de molen, na een verplaatsing, 50 jaar op de huidige locatie staat. Om 11.00 uur wordt de aftrap gegeven door wethouder Graef van de gemeente Leudal. De molen is die dag in werking en geopend voor het publiek. Ook is er een informatieve markt met een 10-tal kraampjes.

Op de markt zijn oude ambachten, historische foto’s van de Aurora en kunst te zien. Verder is een aantal maatschappelijke organisaties aanwezig. Voor kinderen organiseert Schutterij St. Jan uit Baexem activiteiten. Ook kunnen kinderen met de handmolen graan malen. En er is muziek. De toegang is gratis.

Aurora molen

De Aurora is een standaardmolen, het oudste windmolentype in Nederland. De Aurora was ooit gebouwd op een plek tussen Haelen en Horn, maar verhuisde in 1846 naar Baexem. Na de 2e Wereldoorlog was de molen nauwelijks meer in gebruik en raakte in verval. In 1953 volgde een restauratie, maar ook daarna werd nog sporadisch gedraaid. In 1968 kocht de toenmalige gemeente Baexem de molen en werd hij in 1971 verplaatst naar de huidige standplaats. Na een restauratie in 1972 werd de molen maalvaardig opgeleverd en is dat nog steeds.

Molenstichting Leudal

Het doel van de Molenstichting Leudal is het behouden van de molens en hun omgeving als cultureel erfgoed in de gemeente Leudal en de molens zoveel mogelijk toegankelijk te houden voor het publiek. De hoofdtaak van de stichting is het beheren van de vijf windmolens die eigendom zijn van de gemeente Leudal, waaronder de Aurora. De Molenstichting Leudal bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Voor meer informatie over de molens in Leudal: www.molenstichtingleudal.nl