Nieuws

Virtueel molenbezoek tijdens Open Monumentendag

Informeer je, voor je aan een rondgang langs een of enkele molens begint, over de actuele covid-19 bepalingen en regels.

Open Monumentendag is in Vlaanderen en Nederland normaal het grootste jaarlijkse monumentenfeest. Honderden monumenten worden voor bezoekers opengesteld en in of bij veel monumentensites worden omlijstende activiteiten georganiseerd. In een ‘normaal’ jaar ondernemen tienduizenden mensen met Open Monumentendag een erfgoed-dagtocht en gaan bij een of meerdere monumenten en ook bij de molens een kijkje nemen.

Maar door covid-19 is in 2020 alles anders. Óók Open Monumentendag op zondag 13 september. Ook de molens in GrensPark Kempen~Broek hebben hiermee te maken. Een bezoek met bezichtiging of rondleiding in een monumentale windmolen of watermolen zit er dit jaar dan ook, op de meeste molens in Vlaanderen, niet in. Zij blijven gesloten of kunnen enkel draaien maar géén bezoekers toelaten. In Nederland worden soms wel bezoekers toegelaten maar dat onder strikte covid-19 voorwaarden.

MolenNetwerk KempenBroek vzw heeft echter voor de monumentenliefhebbers die desondanks de komende weken het molenerfgoed van GrensPark Kempen~Broek willen bekijken, enkele goede alternatieven ontwikkeld. Daarbij is je smartphone of tablet de sleutel tot de poort van de molen.  Met je smartphone kun je, ondanks dat de molen op slot blijft, toch een kijkje binnen in de molen nemen. Wat je daarvoor nodig hebt?  Een smartphone of tablet met daarop de Erfgoedapp van Faro geïnstalleerd. Deze app is gratis én reclamevrij.

In de Erfgoedapp vind je de Grensmolenroute en de Watermolenroute, twee thematische fietsroutes langs de windmolens en watermolens rond Kinrooi, Stramproy en Neeritter en langs de Bosbeek en Itterbeek tussen Maaseik en Bree. Speciaal voor Open Monumentendag is nu bovendien de Grenzeloze Molendag tocht in de Erfgoedapp online gebracht door MolenNetwerk KempenBroek vzw. Ook deze tocht biedt veel gevarieerde informatie over de molens en laat bovendien ook filmpjes en oude foto’s van de molens zien.  


Virtuele molenbezoekjes

Een evenement als de Grenzeloze Molendag organiseren in een samenleving die ingrijpende beperkingen kent als gevolg van covid-19 vraagt om creatieve oplossingen. Want duidelijk is dat de 3e Grenzeloze Molendag anders zal zijn dan eerdere edities. Verschillende molens kunnen niet openen, andere molens zullen slechts héél beperkt bezoekers toelaten en dan heb je ook nog de categorie molens waarvan de eigenaren of de vrijwilligers ‘het nog niet weten.’

Als gevolg van covid-19 en de beperkingen die dat ons bij de organisatie oplegt, gaat de voor Grenzeloze Molendag geplande molen-famliespeurtocht langs een aantal deelnemende molens niet door.

” Wij maken in 2020 een virtueel molenbezoek mogelijk als alternatief voor het fysieke bezoek aan de molen”

Als Molennetwerk KempenBroek willen we hoe dan ook een Grenzeloze Molendag laten doorgaan in 2020 op zondag 13 september. En daarbij realiseren we ons dat er geen sprake zal zijn van grote publieke belangstelling. Maar voor iedereen die op deze zondag een van de deelnemende molens (of enkele molens) wil bezoeken, bieden we in ieder geval de mogelijkheid om achter de poort van de molen te kijken. Dat kan soms fysiek maar meestal alléén virtueel.

De Erfgoedapp voor je smartphone of tablet kun je makkelijk en gratis downloaden via Google Play, App Store of rechtstreeks bij www.erfgoedapp.be

We zijn druk bezig om van de molens die zich al hebben aangemeld (aanmelden kan nog altijd) basisinformatie te vergaren. Zodat een bezoeker de technische details kan lezen. wat aan de weet kan komen over de omgeving van de molen en over de geschiedenis van de molen. Daarnaast verzamelen we oud fotomateriaal en zo mogelijk ook filmmateriaal.

De molens die meedoen aan de Grenzeloze Molendag 2020 zullen met een speciale éénmalige Molendagroute in de Erfgoedapp van Faro worden opgenomen. Via de Erfgoedapp krijg je dan terplekke bij de molen de basisinfromatie over de betreffende molen op je smartphone. Zo ervaar je een fysiek of virtueel molenbezoek.