Grenzeloze Molendag

Gezien de beperkingen die covid-19 oplegt heeft MolenNetwerk Kempen~Broek besloten de Grenzeloze Molendag 2020 grotendeels in virtuele vorm door te laten gaan. Veel eigenaren en beheerders van de windmolens en watermolens mogen, gezien de beperkte afmetingen van een molen, nog altijd géén publiek toelaten.

Met de speciale Grenzeloze Molendag Molenroute in de Erfgoedapp van Faro kunt u op 12/13 september een kijkje achter de poort van de molen nemen. Ook in de weken voorafgaand aan Open Monumenten en in de weken na afloop van Open Monumentendag blijft deze Grenzeloze Molendagroute in de Erfgoedapp online.

In de regio Weert (NL) zijn evenwel enkele windmolens en watermolens wel te bezoeken en bezichtigen. U dient er wel rekening mee te houden dat er beperkingen kunnen gelden tav het aantal personen dat gelijktijdig in de molen wordt toegelaten.


Ontmoet onze Molenaars nu in 2021

Op zondag 12 december 2021 organiseert MolenNetwerk KempenBroek vzw voor de 4e keer in het natuurgebied van GrensPark Kempen~Broek een Grenzeloze Molendag. Deze grensoverschrijdende molendag valt samen met Open Monumentendag in België en Nederland.

Veel windmolens en watermolens in de Kempen~Broek gemeenten en in enkele aan GrensPark Kempen~Broek grenzende gemeenten in Belgisch en Nederlands Limburg en in Brabant openen deze zondag hun molens voor bezoekers. Het thema van Open Monumentendag is Heritage & Education en dat is ook helemaal van toepassing op onze windmolens en watermolens: erfgoed en educatie.

Tijdens een bezoek aan de windmolens of watermolens leert de bezoeker niet alleen over de molen als bijzonder erfgoed of over de techniek van de molen en over het ambacht van vrijwillig molenaar. Je komt óók veel te weten over de plek die onze molens innamen in onze doprsgemeenschappen, over molengebruiken en -tradities, over de Taal van de Wieken en over de invloed die juist de molens vaak gehad hebben op de ontwikkeling van de landbouw en veeteelt en op de verandering van het landschap.

Een fietstocht of rondrit door het gebied van GrensPark Kempen~Broek ‘leert’ je veel mooie molens kennen. De moleneigenaren, molenbeheerders, molenaars en molenvrijwilligers waarderen het enorm wanneer je ook bij hun molen afstapt of uitstapt en de tijd neemt om met de molen en de vrijwilligers die dit erfgoed levend houden kennis te maken.

Kom en ontmoet de molenaars en molenvrijwilligers tijdens Open Monumentendag en Grenzeloze Molendag in Kempen~Broek

MolenNetwerk KempenBroek vzw stippelt langs de molens deze zondag een aantal fiets-, auto/motorroutes uit zodat je op een ontspannen wijze de prachtig veelzijdige natuur van het GrensPark Kempen~Broek en het bijzondere molenerfgoed van Kempen~Broek kunt ontdekken en verkennen.